joi, 27 august 2015

Reporter, Israel : Șhalom, Israel ! O nouă emisiune la " Vocea României "

De curând, ne-am reîntîlnit, pe calea undelor,  cu aceeași realizatoare a emisiunii de rândul trecut, Elena Toma. Trebuie să spunem că avem de-a face cu o mai veche cunoștință a Israelului. În anii '88, Elena Toma dădea concerte de muzică ușoară prin așezările țării cu populație de obârșie română. Își făcuse prieteni, un public care o adora. L-a cunoscut pe Al. Mirodan, personal, care o aprecia mai ales pentru superbele romanțe pe care le cânta. În  emisiunea de care vorbim, ea a evocat anii de ședere în Țara Sfântă și amintirile care o animă până azi și trezesc sentimente din cele mai cade. Emisiunea era însă dedicată celor  doi scriitori israelieni: Al. Mirodan și Harry Ross. ( poza se măreşte )
A citit din creația poetică a acestuia din urmă mai multe versuri, printre care și ”Am uitat copilăria„, o creație luminoasă, pătrunsă de nostalgii pentru cea mai pură etapă a vieții:

Să ascultăm versurile împreună:

E atât de departe//de parcă nici nu a fost odată//O minge, o cutiuţă,//o pietricică//o praştie//şi alte o mie de jucării//făcute ori găsite prin gunoaie//au rămas undeva//în fundul memoriei//

Da, acolo este copilăria//şi cu timpul se micşorează, //umbrele o acoperă, singurătatea o înzideşte,//bucuriile n-o mai recunosc

Totuşi avem nevoie de copilărie//căci ea este singura insulă//unde puritatea//încă guvernează nestingherită

 


Elena Toma revine la interviul publicat în Jurnalul săptămînii , cu ocazia împlinirii a 86 de ani de viață a lui Harry Ross. Sunt punctate etapele cele mai importante din anii copilăriei, a maturității și a senectuții, se vorbește despre creația literară și jurnalistică, aparținând perioade din Israel.

Un capitol aparte reprezintă în emisiune, muzica. Sunt aduse piese românești, dar și israeliene, printre care Sarit Hadad cu celebra ei creație Halaila.

Într-o lume unde Israelul este ostracizat și defăimat, iată se ridică o voce de pe plaiurile Mioriței, aducându/ne un omagiu sincer, amical dedicat țării în ansamblu, dar și slujitorilor literelor românești.

Mulțumim atât Elenei Toma,  și Trustului de presa Vocea României că ne are în atenție, că ne dedică într-o vreme nu foarte favorabilă nouă, emisiuni literar- muzicale și mesaje în care regăsim sufletul și inima celor care ne cunosc din aproape și știu să prețuiască valorile noastre culturale.
REPORTER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.