joi, 22 februarie 2018

Marian IOAN - Straturi

 De o vreme încoace, din motive care-mi scapă, pe blogurile pe care mă manifest virtual se aruncă în mine cu diverse „acuze”, îmbrăcate în diferite straie de cuvinte, esența „acuzelor” fiind aceea că aș fi tânăr.
În urmă cu destul de mulți ani, aș fi sărit direct la bătaie. Acuma, însă, m-am înțelepțit și, inspirat de binecuvântata cuvântare a Luluței sufragerista, mi-am zis “Ia să mă iau eu la decapat, să vedem ce-o fi. Că, dacă o fi ceva ce mi-a scăpat mie, dar nu le-a scăpat celor ce mă acuză!?”

Zis și făcut, m-am decapat. Mă nene câte straturi erau în mine! De fapt, nici nu știu exact câte, pentru că, la un moment dat am adormit. Ajunsesem la stratul ăla în care dormeam până la prânz, când mă scula mama să mă duc la școală. Dacă nu era ea, cred că aș fi dormit și acuma. Ar fi fost bine, că nu m-aș mai fi văitat acuma că nu pot să dorm! Mai bine că am adormit la stratul ăla că, dacă ajungeam și la ăla când m-au lăsat pe o blană, la soare, neștiind ce să-mi facă, mi s-ar fi făcut frică. Deși, atunci nu mi s-a făcut, habar n-aveam că mă lăsaseră zicând „Dacă are zile scapă, dacă nu …”, că nu mai știau ce să-mi facă. Biata mam’mare își epuizase stocul de descântece! Deci, dacă ajungeam la stratul ăla mi s-ar fi făcut frică și e destul de nasol să fii … tânăr, ca mine, și să-ți fie frică.
Dom’le, mărturisesc că atâtea straturi n-am mai văzut, așa că, le-am luat cam din goana murgului, grăbit să lămuresc problema acelor acuze. Mai bine nu mă grăbeam, că am ajuns repede la stratul ăla când eram tânăr. Tânăr tânăr, da’ prost mă nene! Mâncam pe fugă, dormeam pe fugă, beam … pe îndelete, că nu poți să le faci pe toate din fugă, alergam … pe fugă … Nu știu de ce dracu alergam atâta, că de atunci m-am ales cu mersul ăsta de acum, pentru care sunt acuzat că … alerg.
Am revăzut un strat de care n-a știut nimeni. Zic că n-a știut nimeni, pentru că atunci când alergam mă vedeau toți, și atunci când mâncam pe fugă, etc., dar de ăsta n-a știut nimeni, că nu m-a văzut nimeni. E stratul ăla mai spre maturitate, atunci când trebuia să fiu zmeu la serviciu, ca să-i țin și pe ceilalți tot zmei. Eram, dar câteodată, după ce mă zmeiam, mă retrăgeam în colivia mea și-mi … tratam irisul cu lacrimă natur, din producție proprie. Asta n-o știa nimeni! Ar fi fost chiar culmea să fi știut. Cum dracu, zmeu care …!?!
Noroc că m-am înțelepțit și n-am sărit la bătaie din prima. Acuma mi-am dat seama ce s-a întâmplat și de unde vin acuzele. Cei care mă acuză au străbătut repede straturile care pot fi văzute chiar și fără să le vezi, prin alea neștiute nici n-au trecut, întrucât … nu le-au văzut, și s-au oprit în stratul ăla din tinerețe. Atunci când eram tânăr, dar … Uite așa am înțeles eu ce vroiau să spună cei care mă acuzau că aș fi tânăr. Ei vroiau, de fapt, să-mi spună „Bă, nene, da’ … prost ești!”. Asta fiind, de fapt, o … laudă, nicidecum o acuză.
P.S. Parcă văd că … „știu eu cine” o să-mi zică „Dacă asta ai înțeles tu, chiar ești prost”. Că, tare-i place să … mă laude!
https://altfel.wordpress.com/2018/02/22/straturi/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.