miercuri, 14 februarie 2018

Marian Ioan - Chei

Nu’ș’ ce-mi veni cu cheile astea. Cred că e de la ploaia asta măruntă de afară. Că și asta e tot un fel de cheie. Cheia somnului profund. Te bântuie insomniile? Dă-i un mail, sau un sms, lui Dumnezeu și roagă-L să bage o mocănească. Succes garantat.
Nu voi vorbi despre cheia pe care am uitat-o în ușă, de a trebuit să cobor legat cu o frânghie de pe balconul de deasupra, ca să pot intra în casă, atunci când un vecin mi-a salvat mie viața și a plecat el din lumea asta după puțin timp.
Probabil, trebuia să plătească cineva cu viața acea întâmplare și a ales să plătească el.
Nu voi vorbi nici despre cheia sol, sau despre cheia fa, că nu vreau să-mi încurc degetele în acorduri muzicale. Nu de alta, dar ce mă fac dacă-mi cere cineva să cânt, ca să vadă dacă sunt credibil … muzical?! Că, dacă încep eu să cânt, se face vid în jurul meu. Numai când interpretez „TĂCUTA”, de Sile MUTU, mă apreciază auditoriul.
De fapt, gândul cheilor mi-a venit aseară târziu, în timpul unui meci de fotbal. Un prieten m-a sunat și mi-a spus că nu poate să sufere una din cele două echipe care jucau, întrucât, prin 1970, acea echipă îi pricinuise lui o mare suferință. Fiind noi doi în aceeași barcă, atunci când vine vorba de suferințe, probabil, atunci, în 1970, suferisem și eu. Numai că, aseară, când vorbeam cu el, mi-am dat seama că eu … uitasem. Și uite-așa …
Ca să respect adevărul istoric, în ordinea cronologică a derulării evenimentelor, prima cheie care mi-a venit în cap a fost … cheia nefericirii. În urmă cu câțiva ani, pe când băteam drumurile Patriei cu conferința intitulată “Despre Intelligence ALTFEL”, mi-am dat seama că, văzând afișul și titlul conferinței, o bună parte dintre cei care veneau să mă asculte s-ar fi așteptat să le vorbesc despre spioni sau, măcar, despre ce se întâmplă în Siria. Așa începeam conferința, le spuneam ce cred eu că se așteaptă ei și le ceream ca cei care la așa ceva se așteaptă să … lase mâna în jos. Evident, îi prindeam nepregătiți pentru așa ceva, ceea ce-mi permitea mie să le spun că dacă la așa ceva se vor aștepta, vor fi nefericiți, pentru că eu nu le voi vorbi despre așa ceva. Apoi le defineam cheia nefericirii ca fiind AȘTEPTĂRILE NEREALIST PROIECTATE. După care le sugeram să nu se aștepte la nimic, iar după o oră de vorbit liber din partea mea, întotdeauna se lăsa cu aplauze furtunoase. Deși, nu le vorbisem despre spioni și nici despre situația din Siria, așa cum se așteptaseră ei inițial.
Aseară, după discuția cu prietenul meu, mi-am dat seama care este cheia fericirii. Este … uitarea. Nu să te uiți pe fereastră, ci să uiți. Știu din comentarii anterioare că nimeni nu vrea să uite ce i s-a întâmplat frumos în viață. Numai că, ceea ce ni s-a întâmplat bun, sau frumos în viață, nu poate fi uitat pentru simplul motiv că a rămas în noi. Așa cum suntem, suntem produsul a ceea ce ni s-a întâmplat bun și frumos. Ce a fost rău doar ne-a rănit, ne-a încetinit, uneori chiar ne-a îmbolnăvit. Uitarea, dacă funcționează, funcționează numai asupra răului. Iar acolo unde nu funcționează … nu prea își găsește loc fericirea. Nu poți fi fericit amintindu-ți tot timpul de cei care ți-au făcut rău, de întâmplările dureroase, de ghinioanele care s-au abătut asupra ta.
Așa că, de azi înainte, nu mă voi mai supăra când voi vedea că … uit de ce m-am ridicat de la birou și m-am dus în altă cameră, deși nu mă dusesem degeaba acolo. Sigur, nu pot să prevăd de pe acuma cât de fericit voi fi atunci când voi uita cum mă cheamă și unde locuiesc, dacă voi ajunge și în faza asta cu … cheia fericirii. Deocamdată sunt fericit că nu țin minte nimic rău din viața mea, nu-mi amintesc pe nimeni dintre cei care mi-or fi făcut rău, sau măcar vor fi încercat să-mi facă. Căci, căderea din copac, căderea de la balcon, spitalizarea de patru luni de anul trecut, și alte întâmplări similare nu intră în categoria celor rele care mi s-au întâmplat, întrucât m-am ales cu ceva benefic după fiecare dintre ele. Practic, după fiecare asemenea întâmplare eu am devenit mai bun. De exemplu, după ce am căzut din copac, devenisem numai bun … de bătut, după cum zicea mama. Și după ce am căzut de la balcon devenisem tot numai bun de bătut, după cum ziceau doctorii care mă tot investigau să vadă dacă mai sunt viu și se mirau negăsind nimic deranjat în mine. Iar după ce am petrecut patru luni prin spitale, am devenit numai bun să scriu … MIC TRATAT DE MEDICINĂ.
https://altfel.wordpress.com/2018/02/14/chei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.