joi, 9 noiembrie 2017

Marian Ioan : Timpul … Ce e dom’le timpul ăsta?


Timpul … Ce e dom’le timpul ăsta? E ceva solid, e ceva lichid, e ceva gazos?!? E ceva imaginar?! E SF?!? Se poate trece prin timp? Dacă da, se poate trece și înapoi? Dacă nu, atunci cum de se poate trece înainte? Sau nici înainte nu se poate trece?! Atunci cum de îmbătrânim? Aa, noi nu putem trece prin timp, dar el poate trece prin noi?!? Și nu ne putem face vestă anti-timp, cum sunt vestele anti-glonț? De ce?

Am pus și eu întrebările astea doar ca să mă abțin și să nu reiau trilogia timpului. Nu de alta, dar degeaba și-ar fi dorit vreun nou vizitator cartea în care am publicat-o, că nu mai am.
Chestiunea timpului mi-a fost reactualizată de un album muzical care se numește, nici mai mult, nici mai puțin decât TIMPUL DINTRE NOI. Adică, între două ființe există timp? Iar acest titlu m-a ajutat să-mi răspund la unele dintre întrebările de început.
Dacă între două ființe există timp, apăi acest timp, uneori, este gazos și ființele îl pot străbate cu ușurință și se pot apropia una de alta.
Alteori, acel timp este cam lichid astfel că, ființele apelează la diverse metode și consumă oarece energie ca să-l străbată și să ajungă una lângă alta. Iar, uneori, când reușesc, sunt destul de … plouate.
Există, însă, și situații în care timpul dintre ele este solid și, oricât se străduiesc ele, nu pot ajunge una lângă alta. Pur și simplu se izbesc de acel timp. Uneori se și rănesc. Câteodată, așa solid cum este el, timpul, se manifestă oarecum elastic, astfel că ființele între care se află el reușesc să se apropie. Se apropie, se apropie, și, deodată, timpul își pierde elasticitatea și le împinge înapoi. Dacă o asemenea secvență ar fi filmată, cu siguranță, în fundal s-ar auzi niște urlete.
Ouau, cât am mai bătut câmpii, în loc să las loc muzicii de pe albumul care m-a dat cu capul … de pereții timpului.
Marian Ioan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.