joi, 9 martie 2017

7 motive ca să bei un pahar cu vin roșu


Alcoolul  nu face bine sanatatii. Auzim mereu asta si suntem de acord imediat, fara sa mai punem lucrurile in balanta. Si totusi sunt situatii cand putin alcool, dar numai putin, face foarte bine sanatatii.
Psihologii au aflat ca cei care nu consuma deloc alcool traiesc mai putin decat cei care-l consuma cu mare moderatie. O explicatie este aceea ca cei care beau putin si cu masura obisnuiesc sa faca asta cu prietenii si astfel socializeaza mai mult.
Tocmai singuratatea celor ce nu beau deloc se pare ca este raspunzatoare de inrautatirea starii lor de sanatate.

Fara indoiala ca cei care consuma mult alcool se imbolnavesc si mor mult mai repede. Vinul baut in exces este periculos pentru inima, deoarece produce o crestere a tensiunii arteriale. Si totusi in unele tari, desi sunt mari producatoare de vin, iar oamenii beau zilnic cate un pahar, speranta de viata este mult mai ridicata. Franta, Spania, Italia si Grecia sunt exemple in acest sens. Sunt tari in care oamenii beau cu placere cate un pahar de vin, sunt veseli si socializeraza mai mult.
Paradoxul francez este denumit fenomenul care se refera la consumatorii din „hexagon”, care desi sunt mari amatori si consumatori de vinuri rosii, au o incidenta a bolilor de inima foarte scazuta. Acest „paradox” se intalneste insa si in alte tari.
Intrigati de aceste constatari, cercetatorii au cautat sa afle si de ce se intampla asa. Raspunsul a venit dupa ce analizele chimice au devenit din ce in ce mai exacte datorita mijloacelor moderne. Substanta cu pricina se numeste resveratrol si este un polifenol cu proprietati antioxidante remarcabile.
Dar resveratrolul nu este singura substanta ce produce efectele miraculoase, pentru ca impreuna cu aceasta substanta mai sunt si altele, care-i potenteaza efectul. Se stie ca resveratrolul are capacitatea de a proteja celula nervoasa (este deci neuroprotectiv), ceea ce face ca cei ce consuma vin rosu nu doar sa traiasca mai mult (nu au boli de inima, nu fac infarct), dar sa aiba si o viata de buna calitate, fara multe din afectiunile neuro-psihice specifice varstei inaintate.
http://www.softblog.eu/2017/03/7-motive-ca-sa-bei-un-pahar-cu-vin-rosu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.